top of page

Mit jelent számomra a coaching?

 

A coaching különböző (kommunikációs, kognitív, Gestalt, body work) technikák olyan módon való alkalmazását jelenti, mellyel a coachingot igénybevevő személy támogatást kap ahhoz, amiben éppen fejlődni, változni, változtatni, megerősödni vagy éppen maradni szeretne.

 

Amikor csak egyetlen lépésre van szükség, hogy megoldódjon egy-egy problémám, de ezt a lépést mégsem teszem meg, amikor elakadtam és nem látom a kiutat, amikor elveszítettem már a türelmemet, hogy tovább foglalkozzam problémáim megoldásával, amikor beszorultam saját korlátaim közé, akkor a coaching során létrejövő biztonságos közeg segíthet felszínre hozni a belső erőmet és tudásomat, hogy tovább tudjak lépni vágyott céljaim megvalósítása felé.

 

Mert minden mérföld egyetlen megtett lépéssel kezdődik...

 

Mosonyi Szilárd a School of Creative Coaching vezetőjének szavaival élve:

 

“A coaching munka, jellemzően a változás támogatását segítő hatékony eszköz. Bármilyen változás, a külső változás (vagyis a környezet megváltoztatása) is csak belső változásokon keresztül lehet tartós. Másként saját tudatalatti ellenállásunk fogja gátolni a változás iránti vágyunk teljesülését. Születésünktől fogva jelen van bennünk az a rejtett meggyőződés, (és az ebből eredő késztetés) hogy a változatlanságra való törekvés a biztonság felé vezet. Ahhoz, hogy valakit segíteni tudjunk a változásban, olyan biztonságos környezetet kell teremtenünk számára, amiben a változás komfortosabbá válhat..."

 

Mire való és mire nem való a coaching?

Milyen témái vannak a coachingnak?

 

A coaching hétköznapi, egészséges emberek hétköznapi problémáinak megoldásához nyújthat támogatást. (Vagyis nem terápia és nem is helyettesítheti a terápiát, illetve gyógyszeres kezelést.) Segít a probléma-gazdának megtalálni saját megoldásait, segít más szempontokból rálátni a problémára, segít felfedezni rejtett kincseinket.

 

Íme egy-két téma, amikre a coachingot gyakran igénybe veszik:

 

  • Időgazdálkodás („folyton halogatom a feladataimat…”)

  • Döntéshozás ("Félek a végleges döntésektől, nem tudok dönteni…”)

  • Magány („Miért vagyok egyedül, miért nem találok társat…”)

  • Hogyan jelezzek vissza másoknak, hogy befogadható legyen ("Olyan érzékenyek a kollégáim, nem lehet visszajelezni nekik, mert megsértődnek…”)

  • Hol vannak a határaim? („a barátaim kihasználnak…”)

  • Hogyan mondjam el? ("ez olyan kényes téma, inkább hallgatok…")

  • Munka-személyes élettér egyensúlya ("nem tudom letenni a munkát, mikor az irodaajtón kilépek”, „Túlterhelt vagyok”)

 

Amennyiben bizonytalan vagy affelől, hogy a témádon érdemes-e coaching technikával dologzni, vedd fel velem a kapcsolatot!

 

Miért éppen coaching?

 

Mert személyre szabott és praktikus segítség, azt nyújtja, amire szükség van, változatos technikákat kínál. Nem tanácsadás, hanem saját megoldásaink és képességeink felfedezésének, megvalósításának és rögzítésének lehetőségét kínálja, fejlesztve ezzel a személyiséget.

Mi is az a coaching?

bottom of page